Dakbedekking

Doordat een plat dak uit verschillende materialen gemaakt kan worden heb jij als consument in Ypenburg genoeg keuze. De meest voorkomende platte daken zijn:

  • EPDM voor plat dak
  • Groendak voor plat dak
  • Bitumen voor plat dak
  • PVC voor plat dak

EPDM voor plat dak

Een EPDM dak wordt vaak gekozen door de lange levensduur. Het fijne is dat je op zo’n EPDM dak kunt lopen. Het dak kent elastische eigenschappen om het scheuren tegen te gaan. De voordelen blijven niet daarbij. Het EPDM dak vraagt amper onderhoud en indien er beschadigingen zich voordoen kun je dat makkelijk herstellen. Het plaatsen van een EDPM dak gebeurt door een dak specialist. Echter is het plaatsen niet beslist arbeidsintensief en kan het aardig vlot geplaatst worden.

De prijs van EPDM ligt gemiddeld tussen de 35 en 80 euro per m2 inclusief plaatsing door een dakdekker.

Groendak

Een groendak is een dak wat daaronder vaker een onderlaag heeft bijvoorbeeld een EPDM dak. Het groendak is namelijk een dak wat bedekt is met allerlei planten, kruiden en grassen. Het geeft het dak een mooie en natuurlijke groene look en daarmee biedt het dak ook nog eens bescherming tegen weersomstandigheden. Niet alle platte daken zijn geschikt voor een groendak, omdat het dak voldoende stevigheid moet hebben om al het gewicht aan te kunnen.

De prijs van groendak ligt gemiddeld tussen de 40 en 200 euro per m2 inclusief plaatsing door een dakdekker.

Bitumen voor plat dak

Een veel gebruikte dakbedekking op een platte dak is ook wel bitumen. Bitumen wordt ook wel roofing genoemd. De plaatsing gebeurt aan de hand van een brander om het een dichte afdekking van te maken. Als je bitumen vergelijkt met EPDM (wat logisch is omdat ze veel op elkaar lijken) is het grootste voordeel dat bitumen goedkoper is dan EPDM. Echter kent EPDM dakbedekking andere voordelen zoals; langere levensduur, het is makkelijker te plaatsen en de beschadigingen treden minder snel op als bij bitumen.

De prijs van bitumen ligt gemiddeld tussen de 30 en 80 euro per m2 inclusief plaatsing door een dakdekker.

PVC voor plat dak

PVC is een kunststof die goed gebruikt kan worden voor een plat dak. Het verschil bij PVC is dat het gelijmd wordt aan het dak of het wordt door middel van warme lucht aangebracht. Het nadeel is dat een PVC dak minder lang meegaat als een EPDM dak.

Een PVC dak kan na een aantal jaren sterk verzwakken. Het risico van verzwakken kan leiden tot scheurtjes. Tot slot wordt gezegd dat de weekmakers slecht zijn voor de gezondheid waardoor PVC afgeraden wordt voor een plat dak.

De prijs ligt gemiddeld tussen de 40 en 50 euro per m2 inclusief plaatsing door een dakdekker.